Om de hoeveel tijd meet ik best de voetjes van mijn kind op?

Dit is een vraag die we wel eens regelmatig krijgen.

Vandaar dat we er in dit blog artikel wat dieper op ingaan.

Kindervoeten groeien aan een sneltempo. Vandaar dat het belangrijk is om rekening te houden met voldoende groeimarge. (De informatie over hoe je best een voetje opmeet, kan je in ons vorig blog artikel terug vinden). 

De gemiddelde groeimarge dat een kind voor één seizoen nodig heeft bedraagt ongeveer 1,3 cm. Toch is het belangrijk om dit goed op te volgen gezien hun snelle groei en dus regelmatig de voeten van je kind op te meten

Om de hoeveel tijd dan wel? Je meet best om de twee à 3 maanden de voeten van je kind op. Te kleine en te krappe kinderschoenen zijn slecht voor de verdere ontwikkeling van de voet. Bij een te kleine schoen gaat je kind de tenen automatisch krullen wat voor een minder goed evenwicht zorgt. 

Aan wat kan je merken dat de schoen van je kind te klein is? 

  • Bij kleinere kindjes merk je dit vaak wanneer het schoentje niet meer zo makkelijk aan en uit gaat. Dit is een signaal dat het schoentje aan de kleine kant wordt/is. 
  • Kinderen met te kleine schoenen, hebben de neiging om op hun tippen te lopen. 
  • Een rood teentje of ingescheurde nagel zijn ook indicatoren die kunnen aangeven dat de schoen te klein is

Tip: Controleer altijd even bij de aankoop van een nieuw paar kinderschoenen of je het zooltje eruit kan nemen. Dit is een ideaal controle middel. Bij een tussentijdse meting van de voeten, haal je het zooltje uit de schoen en zet je de voet erop. Zo heb je visueel meteen een idee of er nog voldoende groeiruimte is of niet. 

Of vraag tijdens een winkelbezoek naar ons voetenpaspoort. Een handige voetenmeter die je als hulpmiddel kan gebruiken en tegelijkertijd de evolutie van de groei in kan bijhouden. Handig toch

 

 

Soigneer de voetjes van je kinderen! Het is zo belangrijk!